Op 12 november vond de kick-off van het project Kunst aan de Start plaats. Samen met scholen in de kunst ontwikkelen we een kunstprogramma met muziek en dans voor onze allerjongste doelgroep: peuters.
 
Als voorbereiding op de basisschool bieden wij kinderen tussen de 2 en 4 jaar activiteitenprogramma’s aan. In het programma wordt niet alleen op een speelse wijze gewerkt aan het bevorderen van taal en rekenen, maar ook aan de motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling van peuters. Dans, muziek en beeldende kunst leveren daar een waardevolle bijdrage. Juist in de jongste levensjaren zijn onderzoekend en spelend leren belangrijk. Kunst en cultuur, spel en fantasie is voor peuters een heel natuurlijke ingang, en daarmee kun je de ontwikkeling van taal en rekenen stimuleren. Daar dragen wij graag ons steentje aan bij! 
 

Inspirerende muziek- en danslessen

Een team van kunstvakdocenten en pedagogisch specialisten zijn momenteel druk in de weer met de ontwikkeling van leerzame, maar bovenal inspirerende muziek- en danslessen. Vanaf 2019 vindt het project Kunst aan de Start voor het eerst plaats op drie van onze locaties. Ruim 70 peuters kunnen dan genieten van leuke muziek- en danslessen. 

 

Toegankelijk voor iedereen

Natuurlijk willen we dat uiteindelijk nog veel meer kinderen zullen profiteren van het ontwikkelde kunstprogramma. De lessen worden daarom vastgelegd en zijn overdraagbaar. Onze medewerkers kunnen zo zelf aan de slag met muziek en dans. De kick-off bijeenkomst leverde hen al veel inspiratie en zin om aan de slag te gaan! 

Wietske van Vembde: "Tijdens de kick-off werd benadrukt dat het niet gaat om hoe goed je iets kan, maar om het plezier dat je erin hebt. Jaren geleden heb ik klarinet gespeeld. Inmiddels lag het instrument thuis te verstoffen. Na aanleiding van de kick-off heb ik de klarinet mee naar mijn werk genomen. Kinderen hebben de klarinet kunnen voelen, zien, horen en zelf proberen. Dat viel nog niet mee! Maar net zoals de kinderen heel veel plezier beleefden aan de klarinet, zo beleefde ook ik er volop plezier aan. De kick-off was dusdanig inspirerend en toepasbaar dat ik het meteen al in praktijk kon brengen, en dat mijn droom ‘ik kan het niet’ veranderde in plezier ‘ik ga er weer mee aan de gang!’"
 

Opgedane kennis delen

Aan het eind van 2019 delen we de opgedane kennis en ervaringen in dit project tijdens een kennismiddag met andere Amersfoortse kinderopvangorganisaties, kunstvakdocenten en ouders. Ons doel is om kinderopvangorganisaties te informeren en kennis te laten maken met de waardevolle bijdrage die kunst kan leveren aan de brede ontwikkeling van peuters. 

 
Het project Kunst aan de Start wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amersfoort. 

Meer nieuws & blogs