(Op)voeden doe je samen! – blog door Linda van Dijk

Bij Ska kinderopvang kijken wij dagelijks zorgvuldig naar wat een kind nodig heeft. We leren de kinderen aan om bewust om te gaan met voeding. Daar komt meer bij kijken dan alleen gezonde keuzes aanbieden wat voedsel betreft. 

Zelluf doen!

Aandacht hebben voor voeding, door de tijd te nemen om te eten. Kinderen ‘ZELLUF’  hun boterham te laten smeren.  Zo heeft de boterham de tijd om te landen en het verzadigde gevoel te creëren waarvoor deze bedoeld is. Wist je dat juist dat gevoel wel 10 tot 20 minuten kan duren? 

Mag ik de boter van jou?

We wachten op elkaar, leren variëren en ook samen te werken: ‘Mag ik de boter van jou?’

Er is interactie! Het is een fijn moment!  Waarbij ook wij als volwassenen het goede voorbeeld geven. Zo bieden we dagelijks verschillende soorten groente en fruit aan, en laten we de kinderen steeds weer nieuwe smaken ervaren. Door zo nu en dan wat nieuws te proberen, wennen ze aan nieuwe smaken.

Spelen met je eten

Wij kijken niet naar wat er niet meer mag naar aanleiding van het vernieuwde voedingsbeleid. Nee, we worden juist ontzettend creatief in het inzetten van de vele keuzes die binnen de richtlijnen van het Voedingscentrum passen!

Eten is een feestje!

We maken de eetmomenten aantrekkelijk en betrekken ze bij onze thema’s. Zo is eten echt een feest voor de kinderen! Het is een gewoonte aan het worden! Samen gaan we van de welbekende: ‘lust ik niet’ naar: "Gaan we weer een groente/fruittijger maken?" (Die maakten we tijdens de Nationale Voorleesdagen naar aanleiding van het boek ‘Ssst! De tijger slaapt’)

Wij dragen uit waar we achter staan! Een gezonde leefstijl voor iedereen jong en oud!  

Mijn naam is Linda van Dijk en ik ben meewerkend coördinator kdv Catootje en voedingscoach bij Ska Kinderopvang. 

Ik coach kinderen en collega’s in het maken van bewuste keuzes wat eten en bewegen betreft.

Daarnaast ben ik ook een vraagbaak voor ouders als het om voeding/bewegen gaat.

Ons voedingsbeleid en onze pedagogische visie

Lees voor meer informatie ons voedingsbeleid of bekijk de animatie waarin wij de kern van ons pedagogisch beleid weergeven:

 

Meer nieuws & blogs