Veelgestelde vragen coronavirus en kinderopvang

Meer informatie

Bron: Rijksoverheid

Moeten kinderopvangorganisaties hun deuren sluiten?

Nee, dat moet niet. Als een besmetting geconstateerd wordt, dan informeert de lokale GGD over de consequenties en de te nemen maatregelen voor die specifieke plaats of regio.

Kunnen mijn kinderen naar de kinderopvang als ze op wintersportvakantie zijn geweest?

Kinderen kunnen gewoon naar de kinderopvang. Als een kind ziek is, handel dan zoals u gewoonlijk doet. Kinderen in Nederland die verkouden of grieperig zijn, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze het nieuwe coronavirus hebben. Zeker niet als ze niet recent in besmette gebieden zoals bepaalde gemeenten in Noord-Italië zijn geweest.

Voor de meest recente lijst van besmettingsgebieden verwijzen wij naar de website van het RIVM. De kans is veel groter dat mensen gewoon griep hebben of verkouden zijn. Neem contact op met de huisarts, als u zich zorgen maakt of kijk op de pagina Vragen & antwoorden nieuw coronavirus (COVID-19) van het RIVM voor vragen over je gezondheid. Als iemand zich met ziekteverschijnselen bij een arts meldt, en de arts denkt dat een patiënt mogelijk het nieuwe coronavirus heeft, gaat er een protocol in werking.

Moet ik als kinderopvangorganisatie aparte voorzorgsmaatregelen voor baby’s nemen? Zo ja, welke?

Voor baby’s hoeft u geen aparte maatregelen te nemen.

Wat kan ik als kinderopvangorganisatie doen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

Waar kan ik als kinderopvangorganisatie met vragen over het Coronavirus terecht?

U kunt actuele informatie vinden op de website van het RIVM. Met vragen kunt u ook terecht bij uw regionale GGD.

Ik werk op een kinderopvang/ben gastouder. Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen om besmetting te voorkomen bij kinderen en mezelf?

Neem de gebruikelijke maatregelen om overdracht van griep en verkoudheid te voorkomen. Zorg dat de kinderen en jijzelf regelmatig de handen wassen met water en zeep en afdrogen met een papieren handdoek. Leer kinderen dat ze hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes.

Mijn kind gaat naar een kinderdagverblijf. Moet ik voorzorgsmaatregelen nemen?

Nee, je kind kan gewoon naar het kinderdagverblijf. Er zijn geen extra voorzorgsmaatregelen nodig. Het is belangrijk om de standaardmaatregelen op te volgen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven:

Meer updates