Een blog voor ouders met thuiszittende kinderen en behoefte hebben aan meer balans. Geschreven door Nathalie Camacho, pedagogisch coach bij Ska Kinderopvang.

Plotseling een grote verandering in ons leven. De kinderen zitten thuis en je werk gaat door, of toch niet. Je moet je dagen anders gaan organiseren. Je dagelijkse structuur is weg en niemand weet hoe lang dit gaat duren. Ook de dagelijkse structuur van je kind(eren) is weg, ook zij zijn in verwarring.

Ondanks de grote verandering en de onzekerheid, biedt de situatie ook een kans. Je moet namelijk jouw dag anders organiseren. Samen met elkaar zal je een nieuwe balans moeten vinden in je thuissituatie. Je zult ontdekken hoeveel er door kan gaan dankzij onze digitale wereld.

In een artikel van het Nederlands Jeugdinstituut “Tien tips in het omgaan met de ‘nieuwe’ thuissituatie” is de laatste tip er één die ik niet vaak tegenkom. Ik vind deze zo belangrijk dat ik deze juist nu wil benadrukken.

Vertrouw op de veerkracht van je kinderen

Kinderen zijn over het algemeen heel veerkrachtig. Daarvoor hebben zij de liefdevolle steun van een volwassene nodig. Een volwassene die hun vragen serieus neemt en beantwoordt, die zorgen wegneemt en het goede voorbeeld geeft. Kinderen die op deze manier gesteund worden kunnen over het algemeen goed genoeg omgaan met veranderingen. Investeer juist in deze periode in de band met je kind met knuffels, liefde en aandacht.

Vanuit het vertrouwen in je kind, zal je samen meer ontspannen een nieuwe balans in je dag vinden. Hoe meer ontspannen jij je dag doorkomt, hoe meer ontspannen ook je kind(eren) de dag doorkomen.

Bouw samen aan een nieuwe dagstructuur. Dit is heel erg fijn voor kinderen, maar ook voor jezelf. Door een duidelijke dagstructuur creëer je duidelijkheid, overzicht en weet je waar je aan toe bent. Er zijn vele voorbeelden op het internet om thuis een duidelijke dagstructuur neer te zetten voor je kinderen. Klik hier voor een voorbeeld van Ska Kinderopvang welke je kan gebruiken. Voor kleine kinderen gaat het vooral om de volgorde van de verschillende momenten, dan het tijdstip van uitvoeren.

Denk samen na wat je belangrijk vindt om een duidelijke dagstructuur te creëren. Denk bijvoorbeeld aan onderstaand:

  • Eten – Maak van eetmomenten een activiteit; dek samen de tafel, samen eten, samen afruimen, samen een raadspelletje spelen aan tafel en via videobellen samen met opa & oma eten.
  • Buiten – Ga dagelijks naar buiten; samen spelen, je kind zelf laten spelen, in de tuin of het bos, samen wandelen, fietsen, steppen, skaten of een kaartje op de post doen.
  • Scherm – Zoek variatie en bepaal hoe lang de schermtijd is; beweegspelletjes, denkspelletjes, online sportlessen en online bibliotheek.
  • Speelgoed – Maak het uitdagend en ‘less is more’; maak hoeken, leg speelgoed in de kast zodat het niet teveel is. Maak bakken met gesorteerd speelgoed. Ook kosteloos materiaal is speelgoed, denk aan een bak rijst met kannetjes en lepeltjes.
  • Samen en alleen – Wissel de momenten dat je samen door brengt met momenten waarin je iets voor jezelf doet.

Vanuit de opvanglocatie van Ska zal je de komende weken ook inspiratie krijgen wat je thuis kan doen. De liedjes die we op locatie gewend zijn om te zingen, de verhaaltjes die voorgelezen worden en de activiteiten die plaats zouden vinden.

Maar vul de dagen niet te vol. Stem af wat jij en je kind(eren) nodig hebben. De nieuwe dagstructuur heeft een ander tempo. Agenda’s zijn leger en er zijn minder activiteiten. Dat betekent dat er meer tijd is. Tijd om samen door te brengen en misschien wel dingen te doen waar je eerder geen tijd voor had. Tijd om het tempo van je kind(eren) te volgen en met meer aandacht je dag door te komen.

Neem zelf ook wat meer tijd en ruimte om te niksen. We zijn niet gewend om te niks te doen, kinderen ook niet. Het zal in het begin misschien wel ongemakkelijk voelen, maar verveling stimuleert juist de creativiteit en verbeelding. Kinderen komen zelf op ideeën. Ze gaan zelf op zoek naar iets om de tijd door te komen. Het mooie is dat ze het dichterbij brengt bij datgene wat ze leuk vinden om te doen: hun eigen passie.

Meer nieuws & blogs