Naar de tekst van Marije Lagendijk, medialoog 

Smartphones: bijna iedereen heeft er wel één. En zo ook veel kinderen. Je kunt er haast niet meer omheen, vroeg of laat krijg je de vraag: “Iedereen heeft een telefoon, wanneer krijg IK er nou één?” 
Wat doe je dan? Op welke leeftijd is je kind klaar voor een mobiele telefoon? En hoe zorg je dat er verantwoord mee om wordt gegaan?  

Ieder kind is natuurlijk anders, maar over het algemeen zijn kinderen pas echt klaar voor een mobiele telefoon in de tweede helft van groep 8. Volgens Marije Lagendijk, mediapedagoog, ontwikkelen kinderen op deze leeftijd steeds beter kritisch na te denken over zichzelf en de wereld om hen heen.  

Samenwerken
Dat betekent natuurlijk niet dat je ze zomaar los moet laten. Ook al zijn kinderen tegenwoordig al heel snel handig met technologie, ze moeten er natuurlijk ook verstandig mee om kunnen gaan. Zorg daarom dat je als ouder samen met je kind stap voor stap oefent met het gebruiken van een smartphone. Kijk samen hoe alles werkt en wees op de hoogte van wat het kind doet. Niet vanuit wantrouwen, maar vanuit samenwerking.  

Karakter
Ook de persoonlijkheid van je kind speelt een grote rol! Is je kind naïef en makkelijk beïnvloedbaar? Kan het voor zichzelf opkomen? Komen ze afspraken altijd na en zijn ze open over wat ze doen? Deze eigenschappen bepalen hoe je kind zich begeeft op het internet en sociale media. Het is dus belangrijk om dit mee te nemen, wil je zorgen dat ze veilig online zijn. 
Zorg dus dat je regelmatig praat over wat je kind online ziet en tegenkomt. Wat zijn de leuke en minder leuke dingen? Vraag wat ze vinden en spoor aan om zelf over oplossingen te denken waar nodig!  

Het navigeren van het internet is iets wat je kind moet leren en je rol als ouder kan daarin best lastig zijn. Graag meer weten over kinderen, smartphones en hoe je hiermee om gaat? Marije Lagendijk, medialoog,  heeft deze en nog meer handige tips uitgebreid beschreven! 

Meer nieuws & blogs