Naar de tekst van mediapedagoog Marije Lagendijk. 

Er is op het internet een hoop te vinden over de nieuwste Netflix hit Squid Game en niet alles is even prettig. Met de populariteit van Squid Game en de aandacht die het krijgt, vragen veel ouders zich af: Wat zien mijn kinderen allemaal online? En hoe zorg ik dat ze veilig zijn?  

De nieuwe Netflix serie ‘Squid Game’ is in korte tijd heel populair geworden en je kunt er bijna niet meer omheen. Ondanks dat de serie niet voor kinderen bestemd is, komen veel kinderen er wel mee in aanraking via sociale media. Dit is voor veel ouders een enge gedachte. Via het internet komen kinderen gemakkelijk in contact met allerlei soorten content wat niet geschikt is voor hen, zoals geweld, horror, seks, onrealistische schoonheidstandaarden en ga zo maar door.  

Schadelijk?
Is dit schadelijk? Dat is niet makkelijk te zeggen. Dat hangt af van het kind, de inhoud van de beelden, de situatie waarin de beelden gezien worden en meer. Veel dingen die niet per se voor kinderen bedoeld zijn, zullen niet gelijk lange termijn schade opleveren als ze het toevallig een keertje zien. Wat wel een probleem is, is dat kinderen vaak dit soort dingen zien zonder ouderlijk toezicht. Er is niemand om aan hen uit te leggen wat ze zien, dus gaan kinderen hun fantasie gebruiken om dat wat ze niet begrijpen een plekje te geven. Dit kan zorgen voor angst, onrust of een onrealistisch beeld van de wereld. 

Bescherming
Natuurlijk moeten we kinderen niet weghouden van alles wat vervelend is. Nare dingen horen bij het leven, maar ze hebben wel de hulp van volwassenen nodig om dit te verwerken. Veel ouders hebben wel afspraken met hun kinderen over schermtijd, maar niet over wat ze wel of niet mogen doen of zien online. 

Kinderen krijgen elke dag te maken met tegenslagen die ze moeten leren verwerken. Dit is nodig om zelfvertrouwen en weerstand te ontwikkelen. Maar deze tegenslagen en nare ervaringen moeten wel passen bij hun ontwikkelfase. Van je fiets vallen, het overlijden van een huisdier, ruzie op school of kapot speelgoed; ze krijgen regelmatig echte gevoelens te verwerken. Schokkende online content past daar nog niet bij.  

Wat kun je doen? 

  1. Maak afspraken en stel grenzen.
    Dit vinden kinderen vaak niet leuk, maar ze vinden het wel fijn om te weten waar ze aan toe zijn. 
  2. Benoem duidelijk wat kinderen niet mogen kijken.
    Bijvoorbeeld filmpjes met veel bloed, wapens of grof taalgebruik. Dan weten kinderen exact wanneer ze iets zien wat ze niet horen te zien. 
  3. Kijk met ze mee en stel vragen. 
    Praat open over wat ze vandaag hebben gezien online en hoe dat ze liet voelen. De leuke en minder leuke dingen. 
  4. Zoek samen naar filmpjes die leuk en geschikt zijn.
    Het algoritme bepaald voor een groot deel wat je ziet. Als je veel heftige filmpjes bekijkt, krijg je die ook steeds meer aangeboden. Door veel op kindvriendelijke filmpjes te klikken, zullen die ook weer meer worden aangeraden voor je kind.  

Meer weten over veiligheid van kinderen op het internet? Lees verder over dit onderwerp in de blog van medialoog Marije Lagendijk.  

 

Meer nieuws & blogs