Hoe krijg jij thuis meer rustmomenten voor je kind(eren) en jezelf?

In deze blog daagt Nathalie Camacho, pedagogisch coach bij Ska Kinderopvang, jou uit om meer rustmomenten te creëren door je kind(eren) meer zelf te laten doen.

Het internet staat inmiddels bomvol activiteiten die je kan doen met je kind(eren). Er zijn veel websites waar tips gedeeld worden. Waarschijnlijk ontvang je ook berichten vanuit de kinderopvang en school voor activiteiten om thuis te doen.

Wanneer je de komende periode tijd over hebt, dan kan je deze tijd vullen met allerlei activiteiten die de ontwikkeling van je kind(eren) stimuleren. Maar misschien ervaar je nu juist meer drukte in je dagelijks leven. Je werk gaat door en moet gedaan worden in minder uren. Je hoofd zit daardoor misschien wel vol met allerlei zorgen. Het is dan een stuk ingewikkelder om thuis ook nog allerlei activiteiten te doen met je kind(eren).

Ik heb één geruststellende boodschap voor alle lieve en drukke ouders. Het is helemaal niet nodig om allerlei activiteiten te verzinnen om je kind(eren) te stimuleren in zijn of haar ontwikkeling! De ontwikkeling van je kind zit al in de kleine dingen. Allerlei dagelijkse bezigheden zijn waardevolle en leerzame activiteiten.

Je kan je peuter zichzelf laten aan- en uitkleden. Dit duurt misschien wel drie keer zo lang. Zijn of haar broek zit achterstevoren, maar het resultaat is een trots kind. Het is jouw kind helemaal zelf gelukt. Maak je niet te veel zorgen over de achterstevoren aangetrokken broek. Je blijft tenslotte toch thuis.

Of laat je zeven jaar oude kind zelf een recept opzoeken en maken. Het lezen, wegen, snijden is zó leerzaam. Het duurt misschien wat langer, maar we hebben nu toch geen haast! (Tip: Ska heeft een YouTube-kanaal met diverse kookvideo’s. Hier kan je samen met minichefs en Miranda Bron aan de slag met leuke en gezonde gerechten)

In deze tijd kan je kinderen vooral stimuleren om heel veel dingen zelf te doen. Jonge kinderen vinden dit echt heel erg leuk. Bij Ska Kinderopvang zien wij alledaagse bezigheden ook als een activiteit. Een mooie kans voor kinderen om zich te ontwikkelen op allerlei gebieden.

Kijk maar naar het voorbeeld van zelf aan- en uitkleden. In één moment oefent je kind zijn of haar motoriek, taal, geduld, doorzettingsvermogen, lichaamsbewustzijn en inschattingsvermogen. Je kind(eren) kunnen vaak veel meer dan je denkt. Probeer het uit! Laat ze de tafel dekken, de vaatwasser inruimen, afwassen, plantjes water geven, stofzuigen, de was in de wasmachine doen, jou een massage geven of je haren laten kammen.

Het voordeel van je kind(eren) meer zelf te laten doen, is dat er aan zijn of haar zelfvertrouwen wordt gewerkt. Daarnaast kan je in die tijd, met een kop thee of koffie, erbij zitten. Beschouw het als een rustmomentje voor jezelf. Wanneer je het gevoel hebt dat je veel ballen hoog moet houden, kan je wel een extra rustmoment gebruiken!

Meer nieuws & blogs