Wat is TikTok? Alles wat je als ouder moet weten over deze app

Door Marije Lagendijk: www.lagendijk-empowering.nl/

TikTok is op dit moment een van de meest gebruikte apps ter wereld. 260 miljoen mensen van over de hele wereld gebruiken TikTok. In Nederland zijn er ongeveer 3.5 miljoen gebruikers, voornamelijk kinderen en tieners en het aantal gebruikers stijgt.

Wat is TikTok?
Via TikTok film je jezelf terwijl je danst, zingt of playbackt. Je maakt in de app een korte video van minimaal 15 seconden tot maximaal 5 minuten. Je kunt jouw video bewerken met talloze filters en effecten en daarna plaats je hem online. Zodra jouw video online staat kunnen anderen de video liken, delen en voorzien van commentaren. De filmpjes kunnen ook meteen worden doorgeplaatst op andere social media zoals Facebook of Instagram.

Vanaf welke leeftijd is TikTok? En hoe zit het met de privacy?

TikTok heeft een leeftijdsgrens van 13 jaar en ouder. Maar deze leeftijdsgrens wordt niet gecontroleerd, je kunt ‘gewoon’ een andere geboortedatum invullen en de app gebruiken. De app vraagt ook niet om ouderlijke toestemming. Dat is, volgens de AVG, wel noodzakelijk wanneer een platform gegevens verzameld van kinderen onder de 16 jaar. De Autoriteit Persoonsgegevens is dan ook een onderzoek gestart naar TikTok in verband met de privacy van de (jonge) gebruikers.

Wat zijn de risico’s van TikTok? Een overzicht:

  • TikTok wordt veelvuldig gebruikt door (jonge) kinderen van over de hele wereld. Dit trekt ook veel volwassenen aan die verkeerde bedoelingen hebben met kinderen. Je kind komt dus mogelijk in aanraking met seksueel getinte uitspraken/beelden of mensen die er op uit zijn om oneerbare voorstellen te doen.
  • Het idee van TikTok is dat je wereldwijd zichtbaarheid krijgt met jouw filmpjes. Kinderen dromen van een wereldfaam via TikTok. Gevolg is wel dat de hele wereld jouw kind kan zien en de filmpjes oneindig kan delen, opslaan en/of verspreiden over het internet. Zet het account van jouw kind dus altijd op privé! En leg je kind uit wat het gevaar is van een openbaar account. Tevens heeft TikTok in de voorwaarden staan dat zij filmpjes, geüpload door gebruikers, mogen gebruiken voor hun eigen reclamecampagnes.
  • Veel kinderen maken een TikTok account aan met een niet bestaand e-mailadres. Het opgeven van een niet bestaand e-mailadres maakt het nagenoeg onmogelijk om een account op een later moment nog te verwijderen! TikTok heeft geen telefonische helpdesk en is nagenoeg onbereikbaar in geval van problemen.
  • TikTok wil alleen maar ‘vrolijkheid en perfectie’ op hun platform. Om dit te bereiken hanteren ze algoritmes die er voor zorgen dat alles wat zij niet leuk genoeg vinden ook niet meer getoond wordt. (bijvoorbeeld kinderen met een handicap.) De filmpjes waar jouw kind mee in aanraking komt geven hierdoor een vertekend beeld van de werkelijkheid. Dat kan een gezonde ontwikkeling in de weg staan.

Moet ik TikTok verbieden?
TikTok is uitermate populair. Veel kinderen in de basisschoolleeftijd gebruiken de app en de app is onderdeel van de sociale interactie. TikTok verbieden kan er voor zorgen dat jouw kind niet meer mee kan doen met zijn leeftijdsgenoten en buiten de groep valt. Dus waar doe je goed aan? Een lastig dilemma wellicht. Wat kun je doen om je kind toch plezier te laten beleven aan TikTok?

  1. Zet het account altijd op privé.
  2. Praat met jouw kind over risico’s van TikTok.
  3. Je kunt er voor kiezen om TikTok alleen op jullie gezamenlijke tablet te zetten en niet op de smartphone van jouw kind. Zo heb je iets meer controle en zicht op wat ze doen.
  4. Maak afspraken over wat voor soort filmpjes ze mogen plaatsen.
  5. Kijk samen met jouw kind naar de filmjes voordat ze online gezet worden.
  6. En vertel jouw kind dat het altijd naar je toe moet komen als ze onprettige berichten of oneerbare voorstellen krijgen.

Meer nieuws & blogs