Wennen op het kinderdagverblijf, ook voor ouders!

De eerste duizend dagen in een mensenleven zijn de belangrijkste uit je leven. In deze periode ontwikkel je het snelst en wordt de voedingsbodem voor de verdere ontwikkeling in je leven gelegd. We spreken Marion, pedagogisch medewerker en babyspecialist bij Ska Kinderopvang.

De eerste dag op het kinderdagverblijf

Voordat de baby voor de eerst worden opgevangen op het kinderdagverblijf, nemen we altijd contact op met de ouders. Bij het intakegesprek willen we van alles weten. Ten eerste vragen we ouders om hun kindje te omschrijven. Daarnaast vragen we ook wat kindje eet en drinkt. Hoe slaapt het? Hoe gedraagt jouw baby zich als het verdrietig is en hoe troosten jullie het kindje. Dit is slechts een greep uit de vragen die we stellen.

Wanneer we een goed beeld hebben van de baby en de ouders, laten we het kind stapsgewijs gemiddeld drie keer wennen op het kinderdagverblijf. Daarbij houden we zoveel mogelijk het ritme van thuis aan. Kinderen hechten veel waarde aan voorspelbaarheid in het dagritme. We drinken, eten en slapen daarom zoveel mogelijk op dezelfde tijden als thuis.

Spannend, voor kind én ouder

De eerste dag is natuurlijk best spannend voor ouders en baby. Daarom houden we nadrukkelijk in de gaten hoe het kindje op de omgeving reageert. Kinderen met broers of zussen zijn al wat meer geluiden gewend.

Ook koppelen we een vaste medewerker aan het kindje. Deze medewerker is dezelfde dagen aanwezig als de baby. Fijn voor kind én ouder. Tot slot, vragen we aan ouders om iets van thuis mee te nemen. Het liefst een voorwerp met de geur van thuis. De geur van thuis geeft kinderen herkenning en een veilig gevoel.

Een goede wenperiode is erg belangrijk voor een kind. Wanneer een kind zich veilig en vertrouwd voelt, ontwikkelt het zich namelijk veel sneller.

Baby Ska Kinderopvang

Hoe ontwikkelen baby’s zich?

In de eerste duizend dagen van een mensenleven ontwikkelt een mens zich het snelst. Het zicht van baby’s is nog erg beperkt. Dat is de reden dat het kind eerst zichzelf en zijn eigen lijf ontdekt.

Hoe verder een kind kan kijken, des te groter de ontwikkelstappen worden. Langzaam ontdekken kinderen de wereld om zich heen met handjes en voetjes. Jouw kindje gaat rollen, opdrukken en tijgeren.

Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Het ene kind ontwikkelt zich sneller op motorisch vlak en een ander kind kan al eerder praten. Kinderen lopen daarom ook niet voor of achter op hun eigen ontwikkeling.

Wat gebeurt er als de ontwikkeling toch niet echt op gang komt?

Een eigen kind is het meest dierbare bezit voor ouders. Vaak merken we dat ouders zich al snel zorgen maken over hun kind, terwijl dat vaak niet nodig is. Wel is het goed om je zorgen bespreekbaar te maken.

Ga het gesprek aan met andere ouders, pedagogisch medewerkers, fysiotherapeut of arts. Mocht er iets aan de hand zijn en vind je het prettig om onze hulp te ontvangen, dan helpen de medewerkers van Ska je graag met het zoeken naar gepaste hulp voor jou en je kind.

Het voelt misschien wat onnatuurlijk maar het helpt je kind in de ontwikkeling. Baby’s begrijpen veel, maar kunnen nog niet terugpraten op een manier die wij verstaan.

Hoe kan ik mijn kind zo goed mogelijk ondersteunen in de eerste duizend dagen?

Ik raad elke ouder aan om heel veel te praten tegen je kind. Van kleins af vertellen wat je gaat doen en benoemen wat je aan het doen bent. “Ik ga je nu verschonen, want je hebt een natte luier.” “We gaan zo naar buiten om een rondje te lopen.”

Vertel ook aan je kind als je vandaag naar het kinderverblijf gaat. Het voelt misschien wat onnatuurlijk maar het helpt je kind in de ontwikkeling. Baby’s begrijpen veel, maar kunnen nog niet terugpraten op een manier die wij verstaan.

Laat je kind de wereld ontdekken. Laat je kind kennismaken met verschillende soorten materialen. Samen ontdekken hoe materialen voelen, wat de structuur is en wat je er allemaal mee kunt. Baby’s doen dit met hun mond. Door allerlei voorwerpen in hun mond te stoppen, leren ze veel van materialen. Individueel met je kind tijd besteden is enorm waardevol.

Tot slot, wat zou je tegen alle (toekomstige) ouders willen zeggen?

Blijf altijd dicht bij jezelf in het ouderschap en de opvoeding. Om je heen en online zul je van alles horen over hoe je het ouderschap in moet vullen. Het is fijn dat er heel veel informatie te vinden is, maar je eigen gevoel is misschien wel het belangrijkste. Heb je vragen over het ouderschap, de opvoeding of de ontwikkeling van je kind? Ga het gesprek aan met andere ouders of een professional. Weet dat de pedagogisch medewerkers van Ska voor je klaar staan!

Meer lezen? Klik hier en bekijk het magazine met het thema: de eerste duizend dagen uit je leven!

Peuter Ska Kinderopvang

Meer nieuws & blogs