Risicovol spelen is goed voor je kind – Blog door Wietske

Risicovol spel. Een term die steeds meer in opmars is. Gelukkig, als je het mij vraagt. Kinderen die opgroeien, krijgen vroeg of laat te maken met spannende, risicovolle of gevaarlijke situaties. Halen we alle obstakels weg, dan leren we kinderen niet hoe ze ermee om kunnen gaan.

Ruimte geven

Een paar jaar geleden las ik krantenkoppen die opriepen om kinderen vallessen te geven tijdens de gymles. Kinderen spelen namelijk steeds minder buiten en leren daardoor niet hoe ze zichzelf kunnen opvangen als ze vallen. Met als gevolg dat ze verkeerd terecht komen en met een botbreuk op de eerste hulp belanden.

Als volwassenen zitten we in het spanningsveld tussen enerzijds onze kinderen willen beschermen en anderzijds ze de ruimte geven om te onderzoeken en te ervaren. De balans slaat de laatste jaren te vaak door naar bescherming. Door een kind ruimte te geven om op onderzoek uit te gaan, leert het waar het toe in staat is en wat zijn grenzen zijn. Bijna altijd gaat het goed en loopt je kind hooguit een blauwe plek of een schaafwond op. Soms loopt het spel uit op een overkomelijk bezoekje aan de Eerste Hulp. Hiervan kun je je ook nog af vragen hoe erg dat uiteindelijk is. Zo’n bezoek op zich is óók een ervaring, geeft stoere verhalen te vertellen aan vriendjes en input aan fantasiespel na afloop.

Een dag om nooit te vergeten

“Als er iets mis gaat, gaat het in psychologische zin goed: dan leren ze wat”, aldus ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Hier moest ik aan denken toen een kennis me vertelde hoe haar zoon een gat in zijn hoofd had opgelopen. Hij rende van een heuvel en kon niet meer op tijd afremmen, was gebotst en had een flinke jaap in zijn hoofd. Zijn hoofdwond, het bloed, het lang op de iPad mogen, het vertroeteld worden, het bezoek aan de Eerste Hulp, het lange wachten tot hij geholpen werd en het uiteindelijk plakken van zijn hoofdwond… Alles bij elkaar was het een dag om nooit te vergeten.

En dat bleek wel voor het slapen gaan, toen ze de gebeurtenissen nog even doornamen. Alle dagjes dierentuin, pretpark en vakantie vielen erbij in het niet: “Mama… dit was echt de mooiste dag van mijn leven!”

Wietske van Vembde – specialist voorschoolse educatie Ska Kinderopvang en spelagoog

Meer nieuws & blogs