Wat je zaait, is wat je oogst – blog door Meike

Daar komt ze de trap op lopen, Baukje van 13 jaar. Ze vond het weleens tijd worden om langs te gaan bij haar oude bso en basisschool.

‘Welkom, Baukje!’ Met haar net iets te lange ledematen, net iets te zware boekentas. ‘Wil je een kopje thee? Hoe gaat het met je?’ Baukje vertelt enthousiast over haar leven als brugpieper. Dat ze zoveel vakken heeft, dat ze zich ‘eindelijk’ zo goed voelt en dat ze lekker veel uitgedaagd wordt. Eén en al trots straalt ze uit. En ik voel die trots op z’n minst zoveel vanbinnen.

Ach meid, je was 4 jaar toen je bij ons binnenkwam bij de Vlinderstruik (nu Vlinderslag). Gelukkig kwam je grote zus al bij ons op de opvang en hoefde je niet lang te wennen. Een vrolijke spring-in- ‘t-veld met duizend-en-een verhalen en duizend-en-twee ideeën over wat je graag wil spelen, wie je vrienden en vriendinnen zijn en al het onrecht in de wereld.

Toen je zus naar de middelbare school ging, vond je jezelf ook al snel te groot voor de basisschool en de bso. Vaak gingen we in gesprek over wat je wel en niet leuk vond en hoe jij je vrije tijd het liefst bij ons besteedde. ‘Hoe is het eigenlijk met je zus? ‘O, die zit al in de vierde en kijkt het liefst de hele dag Netflix.’ Gaat best goed, dus…

‘Zeg Baukje, weet je nog dat je zo lang moest worstelen met je vermoeidheidsklachten? Dat je soms bepaalde dingen wel of niet mocht eten? Dat je soms zo vastliep dat je even gewoon met een van ons daarover wilde klessebessen, alleen maar om het allemaal van je af te schudden.’ Nou, dat weet ze zeker nog! Daarom voelde ze zich ook altijd zo thuis bij ons, zegt ze. Daarom komt ze nu ook even langs. Omdat ze ons soms best wel mist. Omdat ze even wil kijken of het met ons ook goed gaat. Want met haar gaat het juist zo goed. Geen last van vermoeidheid, juist heel veel energie! En een leuk leven.

‘Baukje, je bent van harte welkom! De thee staat altijd voor je klaar. Doe je de groeten aan je zus? En al die oude Vlinderstruikers op de middelbare school?’ ‘Zeker weten! Weet je of juf Marieke van groep 8 er ook nog is? Dan ga ik ook nog even bij haar kletsen.’ ‘Volgens mij is ze nog in de teamkamer, Baukje, ik loop wel even met je mee.’

Veiligheid en geborgenheid, ze heeft het blijkbaar kunnen vinden bij ons. Deze fantastische wereldburger komt het ons graag vertellen.

Wat je zaait, is wat je oogst…

Blog geschreven door Meike Dijkstra, unitleider 2-7 jaar bij IKC Vlinderslag

 

Meer nieuws & blogs